Наука

Триплетът в Лъв (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Триплетът в Лъв (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Тази популярна група от галактики се появява в ранното вечерно небе около мартенското (пролетното за северното полукълбо) равноденствие. Известни като триплета в Лъв, трите великолепни галактики, намиращи се в едноименното съзвездие, се събират тук в един космически кадър. Красиви за гледане, дори когато се наблюдават дори и с неголеми телескопи, те могат да бъдат представени поотделно като NGC 3628 (вляво), M66 (долу вдясно) и M65 (горе). И трите са големи спирални галактики, но видимо са различни, защото техните галактически дискове са наклонени под различни ъгли спрямо нашия лъч на зрение. NGC 3628, известна още като галактиката Хамбургер, изглежда красиво погледната отстрани, поради нейните поглъщащи светлината ивици прах, които пресичат нейната пухкава галактическа равнина. Дисковете на M66 и M65 са достатъчно наклонени, за да се види тяхната спираловидна структура. Гравитационните взаимодействия между галактиките в групата са оставили улики, включително приливните опашки и деформации, уголеменият диск на NGC 3628 и изтеглените спирални ръкави на M66. Тази прекрасна гледка на региона обхваща повече от 1 градус (два пъти видимия размер на пълната Луна) на небето в кадър, който покрива над половин милион светлинни години при изчисленото разстояние до триото от 30 милиона светлинни години.

Триплетът в Лъв (Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Leo Trio
Image Credit & CopyrightSteve Cannistra

https://apod.nasa.gov/apod/ap240321.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.