Наука

Окото във Веригата на Маркарян (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Окото във Веригата на Маркарян (Астрономическа снимка на деня – APOD)

В сърцето на галактическия куп Дева лежи поредица от галактики, известна като Веригата на Маркарян. Лесно забележими в нея са тези две взаимодействащи галактики, NGC 4438 (вляво) и NGC 4435 – известни също като Очите. Отдалечени на разстояние около 50 милиона светлинни години, двете галактики видимо се намират на около 100 000 светлинни години една от друга, в този рязък близък план, но вероятно са били на приблизително 16 000 светлинни години една от друга в своето космическо минало. Приливните сили от близката среща са разхвърляли техните звезди, газ и прах. По-масивната NGC 4438 е успяла да задържи голяма част от веществото, изтръгнато при сблъсъка, докато веществото от по-малката NGC 4435 е по-лесно изгубен. Забележително дълбокото изображение на този претъпкан регион от Вселената също включва много по-далечни фонови галактики.

Окото във Веригата на Маркарян (Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Eyes in Markarian’s Galaxy Chain
Image Credit & Copyright: Mike Selby

https://apod.nasa.gov/apod/ap240320.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.