Наука

Живописен залез на равноденствие (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Живописен залез на равноденствие (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Какво е това в края на пътя? Слънцето. Много градове имат пътища, ориентирани в направление изток-запад и в два дни всяка година Слънцето изгрява и залязва точно по дължината им. Днес в някои части на света (утре в други) е един от тези дни: равноденствието. Днес не просто денят и нощта имат еднаква продължителност (“aequus”-“nox”) и ден, но това е и ден, в който Слънцето изгрява точно от изток и залязва точно на запад. Тук е показан живописен селски път в Алберта, Канада, който е насочен приблизително в посока от изток на запад. Показаното изображение е заснето по време на септемврийското равноденствие през 2021 г., но геометрията остава същата всяка година. В много култури мартенското равноденствие се приема за първия ден от сезона, пролетта в северното полукълбо на Земята и есента в южното. Любимата ви улица ориентирана ли е от изток на запад? Тази вечер, по залез слънце, можете да разберете с бърз поглед.

Живописен залез на равноденствие (Астрономическа снимка на деня – APOD)

A Picturesque Equinox Sunset
Image Credit & Copyright: Alan Dyer, Amazingsky.com, TWAN

https://apod.nasa.gov/apod/ap240319.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.