Наука

Одисей и чинията (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Одисей и чинията (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Murriyang, радиотелескопът Parkes на CSIRO е насочен към почти пълната Луна, в това изображение, заснето от Нов Южен Уелс, Австралия, планетата Земя. Окъпана в лунна светлина, 64-метровата антена получава слаби радиосигнали от Odysseus след кацането на роботизирания апарат на 22 февруари, на около 300 километра северно от южния полюс на Луната. Odysseus е първият космически апарат на САЩ, който каца на Луната, след мисията Apollo 17 през 1972 г. Наклонът на Odysseus върху лунната повърхност не позволява на неговата антена с голямо усилване да се насочи към Земята. Но чувствителността на голямата, управляема антена на Parkes значително подобрява приемането на данни от експериментите, които се провеждат на лунната повърхност, от роботизираната лунна кацаща машина. Разбира се, антената на радиотелескопа Parkes стана известна с превъзходното си лунно телевизионно кадри, които прие, по време на мисията на Аполо 11 през 1969 г., позволявайки на жителите на планетата Земя да видят първата лунна разходка.

Одисей и чинията (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Odysseus and The Dish
Image Credit & CopyrightJohn Sarkissian (ATNF Parkes Radio Observatory)

https://apod.nasa.gov/apod/ap240301.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.