Наука

Нюансите на нощта (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Нюансите на нощта (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Как небето потъмнява в началото на нощта? Постепенно и с различни характерни цветове, променящи се с отдалечаване от хоризонта. Представеното изображение показва все по-късния здрач (отляво надясно) след залез слънце, в 20 различни вертикални ленти. Снимките са направени миналия месец от град Сиракуза, Сицилия, Италия, като камерата е била насочена в посока, противоположна на Слънцето. Най-вляво и горе виждаме небето високо над хоризонта, преди залез слънце. Отдясно се виждат поясът на Венера, синята ивица, ивицата точно над хоризонта и червената ивица. Тъй като тъмната сянка на Земята се издига, цветовете в тези ленти са причинени от пряка слънчева светлина, разсейваща се от въздуха и аерозолите в земната атмосфера, множество отражения, понякога включващи червен залез, и пречупване. На практика тези ивици могат да бъдат дифузни и трудни за разпознаване, а цветовете им могат да зависят от цветовете близо до залязващото Слънце. Накрая Слънцето напълно залязва и небето става тъмно. Не се отчайвайте, защото всичко ще се случи в обратен ред, когато то изгрее отново на следващата сутрин.

Нюансите на нощта (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Shades of Night
Image Credit & Copyright: Dario Giannobile

https://apod.nasa.gov/apod/ap240228.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.