Наука

Остатъкът от свръхнова Simeis 147 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Остатъкът от свръхнова Simeis 147 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Лесно е да се изгубите, следвайки сложните, заоблени и усукани нишки на остатъка от свръхнова Simeis 147. Също каталогизирана като Sharpless 2-240, нишковидната мъглявина носи популярното прозвище мъглявината Спагети. Наблюдавана близо до границата на съзвездията Бик и Колар, внушителната газова структура покрива почти 3 градуса на небето, или 6 пъти видимия размер на пълната Луна. Това съответства на около 150 светлинни години при изчисленото разстояние до облака от звездни отломки, а именно 3000 светлинни години. Това съставно изображение включва данни, получени в тесноивичнии филтри, изолиращи емисиите от светещ газ водород (червен) и кислород (син). Остатъкът от свръхнова има приблизителна възраст от около 40 000 години, което означава, че светлината от тази масивна звездна експлозия за първи път е достигнала Земята, когато вълнестите мамути са се разхождали на свобода. Освен разширяващия се остатък, тази космическа катастрофа оставя след себе си пулсар: въртяща се неутронна звезда, която е остатък от ядрото на оригиналната звезда.

Остатъкът от свръхнова Simeis 147 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Supernova Remnant Simeis 147
Image Credit & Copyright: Stéphane Vetter (Nuits sacrées)

https://apod.nasa.gov/apod/ap240227.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.