Наука

Изглед към M106 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Изглед към M106 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Голямата, ярка и красива спирална галактика M 106 доминира в този космически пейзаж. Широкото почти два градуса телескопично зрително поле гледа към добре изученото съзвездие Косите на Вероника, близо до опашката на Голямата мечка. Известна също като NGC 4258, M106 има диаметър около 80 000 светлинни години и е на разстояние 23,5 милиона светлинни години от нас. Тя е най-големият член на групата от галактики Canes II. За толкова далечна галактика, разстоянието до M106 е много точно измерено отчасти, защото може да бъде директно измерено чрез проследяване на яркия мазер в тази галактика или микровълново лазерно излъчване. Много рядко, но естествено формиращо се, мазерното излъчване се произвежда от водни молекули в молекулярни облаци, обикалящи около активно галактическо ядро. Друга ярка спирална галактика е кадъра, наблюдавана почти “на ръб”, е NGC 4217, разположена под и вдясно от M106. Разстоянието до NGC 4217 е много по-неточно известно, и се оценява на около 60 милиона светлинни години. Ярките звезди на преден план са дълбоко в нашата собствена Галактика Млечен път.

Изглед към M106 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

A View Toward M106
Image Credit & Copyright: Kyunghoon Lim

https://apod.nasa.gov/apod/ap240222.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.