Наука

Мъглявината Чайка над връх Pinnacles (Астрономическа снимка на деня – APOD)

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

Тази птица е по-голяма от планинския връх. Наречена Чайка заради формата си на птица, тази мъглявина е емисионна. Тя е огромна, има видим ъглов размер пет пъти по-голям от този на пълната Луна, a размерът ѝ е повече от 200 светлинни години. Главата на мъглявината е каталогизирана като IC 2177, а звездният куп под дясното ѝ крило има номер NGC 2343. Съставена предимно от светещ в червено водороден газ, мъглявината Чайка включва някои прахови ивици и в нея се образуват звезди. Върхът, над който изглежда тази чайка изглежда, че се издига, се намира в Националния парк Pinnacles в Калифорния, САЩ. Представеното изображение е комбинация от кадри с дълга експозиция на фоновото небе и кадри с къса експозиция на предния план. Всички те са заснети последователно с една и съща камера и от едно и също място.

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

Seagull Nebula over Pinnacles’ Peak
Image Credit & Copyright: Dheera Venkatraman

https://apod.nasa.gov/apod/ap240221.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.