Наука

(видео) Да се огледаме настрани от сондата Паркър (Астрономическа снимка на деня – APOD)

(видео) Да се огледаме настрани от сондата Паркър (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Какво се случва близо до Слънцето? За да ни помогне да разберем, NASA изпраща роботизирана слънчева сонда Parker (PSP), за да изследва региони, по-близо до Слънцето от всякога. Обръщайки се по своята орбита, PSP се доближава до Слънцето един път на всеки няколко месеца. Представеното видео показва гледката, която се вижда при поглед настрани, зад слънчевия щит на PSP, по време на шестнадесетото му приближаване до Слънцето, през миналата година – дълбоко в орбитата на Меркурий. Камерите Wide Field Imager for Solar Probe (WISPR) на сондата заснемат тези изображения в продължение на единадесет дни, но тук те са цифрово компресирани във видео с продължителност около една минута. Вижда се люлеенето на слънчевата корона, както и изхвърлянето на коронална маса, звезди, планети и дори централната ивица на нашата Галактика Млечен път, която преминава на заден план, докато PSP обикаля около Слънцето. Сондата установява, че слънчевата околност е изненадващо сложна и има моменти, в които магнитното поле на Слънцето за кратко се си сменя посоката.

Looking Sideways from the Parker Solar Probe
Video Credit: NASAJHUAPLNaval Research LabParker Solar Probe; Processing: Avi Solomon; h/t: Richard Petarius III;
Music: Beethoven’s Symphony No. 7, Second Movement; Music Credit: Wikimedia Commons

https://apod.nasa.gov/apod/ap240219.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.