Наука

HFG1 & Abell 6: планетарни мъглявини (Астрономическа снимка на деня – APOD)

HFG1 & Abell 6: планетарни мъглявини (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Планетарни мъглявини като Heckathorn-Fesen-Gull 1 (HFG1) и Abell 6 в съзвездието Касиопея са остатъци от последната фаза от житона на средно голяма звезда, като нашето Слънце. Въпреки името си, планетарните мъглявини нямат нищо общо с планетите. Разположена в долната лява част на представената снимка, HFG1 е създадена от двойната звездна система V664 Cas, която се състои от бяло джудже и червен гигант. И двете звезди обикалят около центъра на масите си за около половин земно денонощие. Пътувайки с цялата мъглявина със скорост около 300 пъти по-бърза от най-бързия влак на Земята, V664 Cas генерира ударна вълна с форма на синкава дъга, която взаимодейства най-силно с околната междузвездна среда, там където дъгата е най-ярка. След приблизително 10 000 години планетарните мъглявини стават невидими поради липса на ултравиолетова светлина, излъчвана от звездите, които ги създават. Показвайки красиви форми и структури, планетарните мъглявини са много търсени обекти от астрофотографите.

HFG1 & Abell 6: планетарни мъглявини (Астрономическа снимка на деня – APOD)

HFG1 & Abell 6: Planetary Nebulae
Image Credit & Copyright: Julien Cadena & Mickael Coulon; Text: Natalia Lewandowska (SUNY Oswego)

https://apod.nasa.gov/apod/ap240212.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.