Наука

Сянката на повредената перка на Ingenuity (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Сянката на повредената перка на Ingenuity (Астрономическа снимка на деня – APOD)

На 18 януари 2024 г., по време на своя 72-ри полет в тънката марсианска атмосфера, автономният марсиански хеликоптер Ingenuity се издига на височина от 12 метра (40 фута) и се задържа за 4,5 секунди над повърхността на Червената планета. 72-то кацане на Ingenuity обаче е било твърдо. По време на спускането, той губи контакт с марсохода Perseverance, докато е на около 1 метър над марсианската повърхност. Ingenuity успява да предаде това изображение, след като контактът е възстановен. На него се вижда сянката на една от перките на ротора, вероятно повредена по време на кацането. И така, след като значително надхвърля очакванията, реализирайки над 1000 дни изследвания на Марс, историческият апарат Ingenuity приключва полетите си. С прякор Джини, Mars Helicopter Ingenuity е първият летателен апарат, който постига двигателен, контролиран полет на друга планета, на 19 април 2021 г. Преди изстрелването малко парче от долното лявото крило на Wright Brothers Flyer 1, първият самолет, който постига на захранван, контролиран полет на планетата Земя, е бил прикрепен към долната страна на слънчевия панел на Ingenuity.

Сянката на повредената перка на Ingenuity (Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Shadow of Ingenuity’s Damaged Rotor Blade
Image Credit: NASAJPL-CaltechIngenuity

https://apod.nasa.gov/apod/ap240210.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.