Наука

Кълбовидният звезден куп 47 Tuc (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Кълбовидният звезден куп 47 Tuc (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Кълбовидният звезден куп 47 от съзвездието Тукан е бижу в южното небе. Известен също като NGC 104, той броди в халото на нашата Галактика Млечен път, заедно с около 200 други кълбовидни звездни купа. Вторият най-ярък, за земен наблюдател, кълбовиден куп (след Омега Кентавър) – 47 Tuc се намира на разстояние около 13 000 светлинни години от нас. Може бъде забелязан с невъоръжено око близо до Малкия магеланов облак в съзвездието Тукан. Плътният куп се състои от стотици хиляди звезди, разпръснати в област с диаметър едва около 120 светлинни години. Червените звезди гиганти в покрайнините на купа са лесни за разпознаване като жълтеникави звезди в този рязък телескопичен портрет. Плътният кълбовиден куп 47 Tuc също е дом на най-близката известна звезда, която е в орбита около черна дупка.

Кълбовидният звезден куп 47 Tuc (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Globular Star Cluster 47 Tuc
Image Credit & CopyrightMarco Lorenzi, Angus Lau, Tommy Tse

https://apod.nasa.gov/apod/ap240208.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.