Наука

Сърцевидните галактики Антени (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Сърцевидните галактики Антени (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Наистина ли тези две галактики се привличат една към друга? Да, привличат се гравитационно и резултатът изглежда като огромно емблематично сърце. Поне засега. На снимката е показана двойка галактики, каталогизирани като NGC 4038 и NGC 4039 и известни като Антените. Те са само на 60 милиона светлинни години от нас. Това е малко разстояние по междугалактическите стандарти. Затова, тази двойка е една от най-добре изучените взаимодействащи галактики на нощното небе. Тяхното силно привличане започва преди около милиард години, когато преминават необичайно близо една до друга. Докато двете галактики си взаимодействат, техните звезди рядко се сблъскват, но нови звезди се образуват, когато техните междузвездни газове се сблъскват заедно. Някои нови звезди вече са се оформили, например в дългите антени, които се виждат как се простират от страни на танцуващия дует. Докато приключи сливането на галактиките, вероятно след милиард години, милиарди нови звезди вероятно ще са се образували.

Сърцевидните галактики Антени (Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Heart Shaped Antennae Galaxies
Image Credit & Copyright: Kent E. Biggs

https://apod.nasa.gov/apod/ap240207.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.