Наука

Мъглявината Конус, заснета от „Хъбъл“ (Астрономическа снимка на деня – APOD)

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

Звездите се образуват в този гигантски прахов стълб, наречен мъглявината Конус. Конуси, стълбове и величествени заоблени форми изобилстват в звездните родилни домове, където раждащите облаци от газ и прах се блъскат от енергични ветрове от новородени звезди. Мъглявината Конус е добре познат пример за това и се намира в яркия регион на звездообразуване NGC 2264 в нашата Галактика. Конусът е заснет с безпрецедентни детайли в този близък план от няколко наблюдения от космическия телескоп Хъбъл, който се намира в орбита около Земята. Докато тази мъглявината, отдалечена на около 2500 светлинни години в съзвездието Единорог, е дълга около 7 светлинни години, регионът, изобразен тук около изпъкналата глава на конуса, е с размер само 2,5 светлинни години в диаметър. В близката до нас част от Галактиката, това разстояние е малко повече от половината път от нашето Слънце до най-близките му звездни съседи в звездната система Алфа Кентавър. Масивната звезда NGC 2264 IRS, наблюдавана от инфрачервената камера на Хъбъл през 1997 г., е вероятният източник на вятъра, извайващ мъглявината Конус, и се намира извън горната част на изображението. Червеникавият воал се произвежда от прах и светещ водороден газ.

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Cone Nebula from Hubble
Image Credit: Hubble Legacy ArchiveNASAESA – Processing & LicenceJudy Schmidt

https://apod.nasa.gov/apod/ap240204.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.