Наука

Apollo 14: Гледка от Antares (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Apollo 14: Гледка от Antares

Лунният модул Antares на Apollo 14 каца на Луната на 5 февруари 1971 г. Към края на престоя астронавтът Ед Мичъл направи поредица от снимки на лунната повърхност, докато гледа през прозореца. Те са събрани в тази подробна мозайка от редактора на Apollo Lunar Surface Journal – Ерик Джоунс. Тук се виждат планините Фра Мауро, които са на северозапад от мястото за кацане. След това астронавтите на Apollo 14 завършват втората си и последна разходка на Луната. На преден план се откроява техният Modular Equipment Transporter, двуколесно устройство, подобно на рикша, използвано за пренасяне на инструменти и проби от Луната. Близо до хоризонта, в центъра на горната част има широк камък, с размер около 1.5 метра, наречен Turtle rock. В плиткия кратер под него е дългата бяла дръжка на инструмент за събиране на проби, хвърлен там като копие от Мичъл. Колегата на Мичъл в лунохода и първият американец в космоса, Алън Шепард, също използва импровизиран стик, за да удари две топки за голф. Една от топките за голф на Шепърд се вижда като бяло петно под копието на Мичъл.

Apollo 14: Гледка от Antares

Apollo 14: A View from Antares
Image Credit: Edgar Mitchell, Apollo 14NASAMosaic – Eric M. Jones

https://apod.nasa.gov/apod/ap240203.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.