Наука

NGC 1365: величественият вселенски остров (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Пресечената спирална галактика NGC 1365 е наистина величествен остров от Вселената и има диаметър около 200 000 светлинни години. Разположена на разстояние само 60 милиона светлинни години от нас, в слабото, но горещо съзвездие Пещ, NGC 1365 доминира добре изучения куп от галактики Fornax. Това детайлно, цветно изображение показва ярките, червеникави региони на звездообразуване, близо до краищата на централния бар на галактиката и по нейните спирални ръкави. Наблюдавани във фини детайли, затъмняващите ивици прах пресичат яркото ядро на галактиката. В основата лежи свръхмасивна черна дупка. Астрономите смятат, че яркият бар на NGC 1365 играе много важна роля в еволюцията на галактиката, привличайки газ и прах във водовъртеж, образуващ звезди, и в крайна сметка осигурявайки материал за централната черна дупка.

NGC 1365: величественият вселенски остров (Астрономическа снимка на деня – APOD)

NGC 1365: Majestic Island Universe
Image Credit & CopyrightProcessing – Jean-Baptiste AurouxData – Mike Selby

https://apod.nasa.gov/apod/ap240201.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.