Наука

SLIM каца на Луната (Астрономическа снимка на деня – APOD)

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

Новите спускаеми апарати вече са на Луната. Преди почти две седмици японският aпарат SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) е доставил два роувъра, докато се спуска, преди основният спускаем апарат да се докосне повърхността. По-големият от двата роувъра може да подскача като жаба, докато по-малкият е с размерите на бейзболна топка и може да се движи, след като се преобрази по подходящия за това начин. Основният спускаем апарат, наречен Moon Sniper, се вижда на изображението, направено от по-малкия луноход. Видимо е, че дюзите, които тласкат Moon Sniper са обърнати нагоре, което означава, че спускаемият модул е обърнат с главата надолу от конфигурацията си за спускане и настрани от планираната конфигурация за кацане. Един от резултатите е, че слънчевите панели на Moon Sniper не са в очакваната ориентация, така че захранването на спускаемия модул е било ограничено и адаптирано. Спускаемият апарат на SLIM вече успя като технологична демонстрация, основната му мисия, но не е проектиран да издържи по време лунната нощ, която започва утре.

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

SLIM Lands on the Moon
Image Credit & Copyright: JAXATakara TomySony Co.Doshisha U.

https://apod.nasa.gov/apod/ap240130.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.