Наука

Плеядите: седемте прашни сестри (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Плеядите: седемте прашни сестри (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Добре познатият звезден куп Плеяди бавно унищожава част от преминаващ през него облак от газ и прах. Плеядите са най-яркият разсеян звезден куп на земното небеи могат да се видят от почти всяко място в  северното полукълбо, с невъоръжено око. През последните 100 000 години облак от газ и прах преминава случайно точно през звездния куп Плеяди и предизвиква силно взаимодействие между звездите и праха. Облакът може да е част от вълната на Радклиф. Това е новооткрита структура от газ и прах, свързваща няколко региона на звездообразуване в близката до нас част на нашата Галактика Млечен път. Налягането от светлината от звездите значително разпръсква праха в заобикалящата синя отражателна мъглявина, като по-малките прахови частици се отблъскват по-силно. Краткосрочен резултат от това е, че части от облака прах са придобили нишковидни форми и са се стратифицирали. Представеното дълбоко изображение включва почти 9 часа експозиция и е заснето от отдалечената обсерватория на пустинята Юта в едноименния щат в САЩ, миналата година.

Плеядите: седемте прашни сестри (Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Pleiades: Seven Dusty Sisters
Image Credit & Copyright: Craig Stocks

https://apod.nasa.gov/apod/ap240129.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.