Наука

Плутон в истински цветове (Астрономическа снимка на деня – APOD)

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

Какъв всъщност е цветът на Плутон? Били са нужни известни усилия, за да се разбере, дори при наличието на всички изображения, изпратени към Земята, заснети от роботизираната космическа сонда New Horizons, при нейното преминаване покрай Плутон през 2015 г. Резултатът от обработката на тези многоцветни кадри се доближава до това, което човешкото око би видяло, е била предизвикателство. Изображението, което е представено тук е публикувано три години след като необработените данни са получени от New Horizons, и това е истинското цветно изображение на Плутон е с най-високата разделителна способност, постигана някога. На кадъра се вижда светлата оцветена и сърцевидна област Томбоу с неочаквано гладката Sputnik Planitia, направена от замръзнал азот, изпълваща западния му край. New Horizons установява, че планетата джудже има изненадващо сложна повърхност, съставена от много региони с осезаемо различни нюанси. Като цяло обаче Плутон е предимно кафяв, като голяма част от бледия му цвят произхожда от малки количества метан на повърхността, получаващ енергия от ултравиолетовата светлина на Слънцето.

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

Pluto in True Color
Image Credit: NASAJHU APLSwRI; Processing: Alex Parker

https://apod.nasa.gov/apod/ap240128.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.