Наука

Пълна Луна с обсерватория (Астрономическа снимка на деня – APOD)

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

Популярно име за януарското пълнолуние в северното полукълбо е Вълча луна. Като първото пълнолуние от новата година, то изгрява над обсерваторията Лас Кампанас в този драматичен пейзаж, обхващащ Земята и Луната. На преден план, като астрономически очи, гледа двойката телескопи Магелан, всеки с диаметър 6,5 метра. Снимката е получена с телеобектив през пресечен терен, в чилийската пустиня Атакама и е заснета на разстояние около 9 мили от обсерваторията и на около 240 000 мили от лунната повърхност. Разбира се, първото пълнолуние от лунната нова година, известно на някои като Снежна луна, ще изгрее на 24 февруари.

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

Full Observatory Moon
Image Credit & CopyrightYuri Beletsky (Carnegie Las Campanas ObservatoryTWAN)

https://apod.nasa.gov/apod/ap240127.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.