Наука

Епсилон от Бик: звезда с планета (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Епсилон от Бик: звезда с планета (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Звездата Епсилон от Бик се намира на разстояние 146 светлинни години от нас. Тя е червен гигант от спектрален клас K и е по-студена от Слънцето, но с около 13 пъти по-голям радиус от слънчевия, като има и почти 100 пъти по-голяма светимост. Член на разсеяния звезден куп Хиади, гигантската звезда е известна под името Айн и заедно с по-ярката гигантска звезда Алдебаран образува очите на Бика. Заобиколен от прашни, тъмни облаци, епсилон от Бик също е известно, че има планета. Открита чрез измервания на лъчевата скорост през 2006 г., Epsilon Tauri b е газов гигант, по-голям от Юпитер с орбитален период от 1,6 години. И въпреки че екзопланетата не може да се маблюдава директно, в тъмна нощ нейната родителска звезда епсилон от Бик е лесно видима с невъоръжено око.

Епсилон от Бик: звезда с планета (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Epsilon Tauri: Star with Planet
Image Credit & CopyrightReg Pratt

https://apod.nasa.gov/apod/ap240126.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.