Наука

Галактики гиганти в Паун (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Галактики гиганти в Паун (Астрономическа снимка на деня – APOD)

С диаметър повече от 500 000 светлинни години, NGC 6872 (горе вдясно) е наистина огромна спирална и пресечена галактика, поне 5 пъти по-голяма от нашия собствен много голям Млечен път. Появата на изкривените и разтегнати спирални ръкави на тази гигантска галактика напомня на великолепните крила на гигантска птица. Разбира се, популярният ѝ псевдоним е галактиката Кондор. Тя се намира се на разстояние около 200 милиона светлинни години в южното съзвездие Паун. Пълни с области на звездообразуване, спиралните ръкави са изкривени поради гравитационното взаимодействие на NGC 6872 с близката и по-малка галактика IC 4970, намираща се точно над ядрото на гигантската галактика. Доминиращата гигантска елиптична галактика в купа от галактики Паун, NGC 6876, е под и вляво от издигащия се Кондор.

Галактики гиганти в Паун (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Giant Galaxies in Pavo
Image Credit & CopyrightMike SelbyObservatorio El Sauce

https://apod.nasa.gov/apod/ap230623.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.