Наука

Звезди и прах в Южна корона (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Звезди и прах в Южна корона (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Облаци космически прах пресичат богатото поле от звезди в този телескопичен изглед, близо до северната граница на съзвездието Южната корона. Този регион на звездообразуване е част от протяжен молекулярен облачен комплекс и е на разстояние само на 500 светлинни години от нас. Това е около една трета от разстоянието до по-известната звездна ясла, известна като мъглявината Орион. Кадърът с видим размер 2 градуса обхваща около 15 светлинни години, при изчисленото разстояние на облаците. Примесен с ярки мъглявини, прахът от облаците ефективно блокира светлината от по-далечни фонови звезди в Млечния път и скрива от погледа ни звезди, които все още са в процес на формиране. Голяма тъмна мъглявина Bernes 157 е вляво. Отдясно има група от красиви отражателни мъглявини, каталогизирани като NGC 6726, 6727, 6729 и IC 4812. Техният характерен син цвят се получава, когато светлината от горещи звезди се отрази от космическия прах. По-компактният NGC 6729 заобикаля младата променлива звезда R Coronae Australis. Точно под него, нишковидни дъги и бримки са идентифицирани като обекти на Хербих Аро, свързани с енергични новородени звезди. Всъщност в сърцето на тази област се намира купът Коронет, един от най-близките и най-активни региони на звездообразуване.

Звезди и прах в Южна корона (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Stars and Dust across Corona Australis
Image Credit & CopyrightAlessandro Cipolat Bares

https://apod.nasa.gov/apod/ap230622.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.