Наука

Три слънчеви пътеки (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Три слънчеви пътеки (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Дали Слънцето следва един и същи път по небето всеки ден? Не. Пътят на Слънцето се променя с течение на годината, като то остава по-дълго над хоризонта през лятото, отколкото през зимата. На снимката тук, е показано как се движи Слънцето по небето, от момента на пладне до залез, в три дни, които съответстват на: лятно слънцестоене, равноденствие и зимно слънцестоене. Изображенията са заснети близо до село Гато Корвино в Сицилия, Италия през 2020 г. и 2021 г. Траекторията по която Слънцето се движи по небето и времето, за което то остава над хоризонта имат по-голямо значение за смяната на сезоните, отколкото разстоянието между Земята и Слънцето. Всъщност Земята е най-близо до Слънцето през януари, по време на зимата за северното полукълбо. Днес е слънцестоене, и поради това Слънцето изминава най-дългия си път за годината през небето в северното полукълбо на Земята и най-краткия път в южното полукълбо.

Три слънчеви пътеки (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Three Sun Paths
Image Credit & Copyright: Marcella Giulia Pace & Giuseppe De Donà

https://apod.nasa.gov/apod/ap230621.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.