Наука

Птицата нанду и Млечният път (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Птицата нанду и Млечният път (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Виждали ли сте птицата в Млечния път? Дори и да забравим за стъпването на човек на Луната, нощното небе е пълно с истории и различните културите през цялата история са проектирали някои от най-трайните си легенди върху звездите и праха над нас. Поколения хора виждат тези небесни икони, чуват свързаните с тях истории и ги предават на следващите поколения. На снимката тук е не само сегмент от централната ивица на нашата Галактика Млечен път, но, според фолклора на няколко местни народи в Уругвай, това са очертанията на голяма птица, наречена нанду. Освен това, фигурата на нанду е свързан с астеризма Южен кръст. На преден план, в силует, е статуя на Мария Микаела Гуюнуса, местна жена от племето Charrúa, живели през 19 век и запазили се като символ на колониалната съпротива. Композитното изображение е получено в средата на април в Кабо Полонио, Уругвай, а на заден план се вижда Атлантическият океан.

Птицата нанду и Млечният път (Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Ñandú in the Milky Way
Image Credit & Copyright: Fefo Bouvier; Line Drawing: Alfonso Rosso

https://apod.nasa.gov/apod/ap230620.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.