Наука

Претъпканият център на мъглявината Лагуна (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Претъпканият център на мъглявината Лагуна (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Центърът на мъглявината Лагуна е вихрушка от бурно звездообразуване. Видими близо до центъра на изображението, най-малко два дълги облака с форма на фуния, всеки с дължина около половин светлинна година, са образувани от много силни звездни ветрове и интензивна звездна светлина, с висока енергия. Изключително ярката близка звезда, Herschel 36, осветява региона. Огромни стени от прах скриват и други горещи млади звезди и карат светлината им да почервенее. Тъй като енергията от тези звезди се поглъща от хладния прах и газ, могат да се създадат големи температурни разлики спрямо съседните региони, като по този начин се генерират много силни ветрове, които могат да причинят образуванията с формата на фуния. Тази снимка, обхващаща около 15 светлинни години и съчетава изображения, получени в четири цвята от орбиталния космически телескоп Хъбъл. Мъглявината Лагуна, известна също като M8, се намира на разстояние около 5000 светлинни години в съзвездието Стрелец.

Претъпканият център на мъглявината Лагуна (Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Busy Center of the Lagoon Nebula
Image Credit: NASAESAHubbleProcessing: Francisco Javier Pobes Serrano

https://apod.nasa.gov/apod/ap230619.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.