Наука

Северният шестоъгълник на Сатурн (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Северният шестоъгълник на Сатурн

Защо облаците на Сатурн биха образували шестоъгълник? Никой не знае. Това образувание е открито по време на прелитането на Вояджър около Сатурн през 80-те години на миналия век. Никой никога не е виждал нещо подобно никъде другаде в Слънчевата система. Получавайки първите си огрени от слънчевата светлина кадри, от далечния север на Сатурн, в края на 2012 г., широкоъгълната камера на космическия кораб Касини записва това зашеметяващо изображение с фалшив цвят, от северния полюс на планетата с пръстени. Комбинацията от изображения в близка инфрачервена област причинява червените нюанси при ниските облаци и зелени при високите, което придава на облака на Сатурн този ярък вид. Това и други подобни изображения показват стабилността на шестоъгълника дори повече от 20 години след преминаването на Вояджър. Видеата от Северния полюс на Сатурн показват структурата на облака, който запазва своята шестоъгълна структура, докато се върти. За разлика от отделните облаци, изглеждащи като шестоъгълник на Земята, моделът на този облак изглежда има шест добре оформени страни с почти еднаква дължина. Четири планети като Земята могат да се поберат в шестоъгълника. Отвъд върховете на облаците в горния десен ъгъл дъгите на красивите пръстени на планетата са оцветени в ярко синьо.

Северният шестоъгълник на Сатурн

Saturn’s Northern Hexagon
Image Credit & Copyright: NASAESAJPLSSICassini Imaging Team

https://apod.nasa.gov/apod/ap230618.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.