Наука

(видео) Планетата Земя през нощта (Астрономическа снимка на деня – APOD)

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

Записани през 2017 г., от Международната космическа станция, тези последователни видеа са компилирани в този спокоен видеоклип на нощната планета Земя. Почитателите на ниската околоземна орбита могат да започнат, като се насладят на гледката, докато зеленото и червено полярно сияние покриват небето. Нощният пейзаж преминава от северозапад на югоизток през Северна Америка, към Мексиканския залив и крайбрежието на Флорида. Втора поредица следва светлините на европейските градове, пресича Средиземно море и минава над ярка река Нил в Северна Африка. Гледани от орбиталната станция, се появяват спорадични светкавици в гръмотевични бури отдолу и звезди се издигат над извития хоризонт на планетата през слабото сияние на атмосферния въздух. Разбира се, от вкъщи винаги можете да проверите жизнените показатели на Planet Earth Now.

Planet Earth at Night II
Video Credit: NASAGateway to Astronaut PhotographyISS Expedition 53Music: The Low Seas (The 126ers)

https://apod.nasa.gov/apod/ap230617.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.