Наука

От залез до изгрев над Балтийско море (Астрономическа снимка на деня – APOD)

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

В тази спокойна гледка от крайбрежието на Швеция се вижда Балтийско море, като в нея са комбинирани кадри от различни моменти от време, представяйки преминаването на една нощ в една снимка. От залеза до изгрева на Слънцето, лунната светлина осветява красивото море и небесния пейзаж. Мимолетни облаци, неподвижни звезди и преливащо полярно сияние оставят своите следи в небето на планетата Земя. За да се конструира това изображение, са заснети 3296 видео клипа, в нощта на юнското пълнолуние, между 19:04 и 6:35ч., местно време. С напредването на времето отляво надясно, една колона от пиксели е взета от съответния отделен кадър и комбинирана последователно в едно цифрово изображение с ширина 3296 пиксела.

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

Sunset to Sunrise over the Baltic Sea
Image Credit & CopyrightBernd Pröschold (TWAN)

https://apod.nasa.gov/apod/ap230616.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.