Наука

M15: плътният кълбовиден звезден куп (Астрономическа снимка на деня – APOD)

M15: плътният кълбовиден звезден куп (Астрономическа снимка на деня – APOD)

M 15 е огромна група от над 100 000 звезди. Това е реликва на 13 милиарда години, образувана в ранните години на нашата Галактика и е един от около 170-те кълбовидни звездни купа, които все още бродят в халото на Млечния път. В центъра на това рязко, преработено изображение, получено от космическия телескоп Хъбъл се вижда разположения на разстояние около 35 000 светлинни години, в съзвездието Пегас, M15. Диаметърът му е около 200 светлинни години, но повече от половината му звезди са събрани в централните около 10 светлинни години, което е една от най-големите известни концентрации на звезди. Базираните на Хъбъл измервания на все по-високите скорости на централните звезди на M15 са доказателство, че в центъра на плътния куп се намира масивна черна дупка. Известно е също, че M15 съдържа планетарна мъглявина. Наречена Pease 1 (известна още като PN Ps 1), тя може да се види на това изображение като малко синьо петно отдолу и точно вдясно от центъра.

M15: плътният кълбовиден звезден куп (Астрономическа снимка на деня – APOD)

M15: Dense Globular Star Cluster
Image Credit: NASAESAHubble Legacy ArchiveProcessing: Ehsan Ebrahimian

https://apod.nasa.gov/apod/ap230615.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.