Наука

Мъглявината Акула (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Мъглявината Акула (Астрономическа снимка на деня – APOD)

На Земята няма достатъчно голямо море, в което мъглявината Акула да се събере. Това видение на хищник не представлява опасност за нас, тъй като се състои само от междузвезден газ и прах. Тъмният прах, като този тук, донякъде прилича на цигарен дим и се създава в хладните атмосфери на гигантски звезди. След като бъде изхвърлен газът и след повторното гравитационно кондензиране, масивните звезди могат да издълбаят сложни структури в своя роден облак, използвайки своята високоенергетична светлина и бързи звездни ветрове, като скулптурни инструменти. Топлината, която генерират, изпарява мрачния молекулярен облак, както и кара околния водороден газ да се разпръсне и да свети в червено. По време на разпадането ние, хората, можем да се наслаждаваме и да си представяме тези големи облаци като някакви образи, както правим с водните облаци на Земята. Включвайки по-малки прахови мъглявини като: Тъмната мъглявина на Линдс 1235 и Ван ден Берг 149 и 150, мъглявината Акула обхваща около 15 светлинни години и се намира на разстояние около 650 светлинни години в съзвездието, кръстено на Царя на Етиопия (Цефей).

Мъглявината Акула (Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Shark Nebula
Image Credit & Copyright: Stephen Kennedy

https://apod.nasa.gov/apod/ap230614.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.