Наука

Най-големите спътници на Земята (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Какъв е този обект, който се вижда близо до Луната? Това е Международната космическа станция (МКС). Въпреки че може да изглежда, че МКС е физически близо до Луната, това не е така, тя е по-близо до Земята. В ниска земна орбита и обикаляйки около земното кълбо, веднъж на всеки 90 минути, МКС е била заснета, докато преминава почти точно пред Луната. Самата Луна, която обикаля за един месец около Земята, е във фаза на полумесец, тъй като от нашата планета се вижда само извита част от нейната осветена от Слънцето половина. Представеното изображение е заснето в края на март от Шанхай, Китай и показва не само подробности за най-големия спътник на Земята, създаден от човека, но и подробности за покритата с кратери и безплодна повърхност на най-големия естествен спътник на планетата ни. През следващите няколко години човечеството планира да изпрати повече хора и машини на Луната от всякога.

Най-големите спътници на Земята (Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Largest Satellites of Earth
Image Credit & Copyright: Tianyao Yang

https://apod.nasa.gov/apod/ap230612.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.