Наука

Марс и Кошерът (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Марс и Кошерът (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Този месец яркият Марс и блестящата Венера са забележителните небесни обекти в западното небе на планетата Земя, след залеза на Слънцето. Скитайки се из съзвездието Рак, Червената планета е уловена на 3 юни вечерта, близо до звездите на разсеяния звезден куп М 44. Открити от древни времена, този близък звезден куп, който се вижда и с невъоръжено око, е известен също като Кошерът. Представляващ рояк от звезди, много по-млади от Слънцето, този куп е на разстояние само на 600 светлинни години. Със своя жълтеникав оттенък, Марс е на разстояние около 17 светлинни минути от нас. На 12/13 юни ще дойде и редът на Венера да позира до звездите от Кошера. Но ослепителната ѝ светлина ще направи звездите от купа трудни за наблюдение с невъоръжено око.

Марс и Кошерът (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Mars and the Beehive
Image Credit & Copyright: Rolando Ligustri

https://apod.nasa.gov/apod/ap230610.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.