Наука

(видео) Звезда изяжда планета (Астрономическа снимка на деня – APOD)

(видео) Звезда изяжда планета (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Това е краят на един свят, какъвто го познаваме. По-конкретно, наблюдавано е как подобната на Слънцето звезда ZTF SLRN-2020 “яде” една от собствените си планети. Въпреки че много планети в крайна сметка умират, падайки по спирала към родителската си звезда, събитието от 2020 г., включващо планета, подобна на Юпитер, е първият път, в който това е наблюдавано директно. Звездата ZTF SLRN-2020 се намира на разстояние около 12 000 светлинни години от Слънцето в съзвездието Орел. В представената анимирана илюстрация на инцидента, за първи път е показано как атмосферата на газовата планета я напуска, докато се плъзга по края на привличащата я звезда. Част от газа на планетата се абсорбира в атмосферата на звездата, докато друга част от него се изхвърля в космоса. До края на видеото, планетата е напълно погълната и пада в центъра на звездата, което кара външната атмосфера на звездата за кратко да се разшири, да се нагрее и да се освети. Един ден, след около осем милиарда години, планетата Земя може да се влее по спирала в нашето Слънце.

Star Eats Planet
Illustrative Video Credit: K. Miller & R. Hurt (Caltech, IPAC)

https://apod.nasa.gov/apod/ap230606.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.