Наука

В центъра на мъглявината Трифида (Астрономическа снимка на деня – APOD)

В центъра на мъглявината Трифида

Какво се случва в центъра на мъглявината Трифида? Три открояващи се прашни ивици, на които тя дължи името си, се събират. Планини от непрозрачен прах се виждат близо до дъното, докато други тъмни нишки от прах пронизват цялата мъглявина. Една масивна звезда, видима близо до центъра, причинява голяма част от сиянието на мъглявината. Трифида, каталогизиран като M20, е на възраст само около 300 000 години, което я прави една от най-младите известни емисионни мъглявини. Звездообразуващата мъглявина се намира на разстояние около 9000 светлинни години в съзвездието Стрелец. Областта, изобразена тук, обхваща около 20 светлинни години.

В центъра на мъглявината Трифида

In the Center of the Trifid Nebula
Image Credit & Copyright: Martin Pugh

https://apod.nasa.gov/apod/ap230605.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.