Наука

Месие 101 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Месие 101

Голямата и красива спирална галактика M101 е един от последно записаните в известния каталог на Шарл Месие, но определено не един от най-малките. С диаметър около 170 000 светлинни години, тази галактика е огромна, почти два пъти по-голяма от нашия Млечен път. M101 също е една от оригиналните спирални мъглявини, наблюдавани от големия телескоп на лорд Рос от 19 век, Левиатанът от Парсънтаун. Събрана от 51 експозиции, заснето от космическия телескоп Хъбъл през 20-ти и 21-ви век, с допълнителни данни от наземни телескопи, тази мозайка обхваща около 40 000 светлинни години в централната област на M101 и това е един от портретите на спирална галактика с най-висока разделителна способност, публикувани някога от Хъбъл. Това ясно изображение показва зашеметяващи черти на лицевия диск на галактиката от звезди и прах заедно с фонови галактики, някои видими точно през самата M101. Известна също като галактиката Водовъртеж, M101 се намира в границите на северното съзвездие Голяма мечка, на разстояние около 25 милиона светлинни години от нас.

Месие 101

Messier 101
Image Credit: NASAESACFHTNOAO;
Acknowledgement – K.Kuntz (GSFC), F.Bresolin (U.Hawaii), J.Trauger (JPL), J.Mould (NOAO), Y.-H.Chu (U. Illinois)

https://apod.nasa.gov/apod/ap230602.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.