Наука

(видео) Симулация: образуване на диск на галактика (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Как стигнахме до тук? Знаем, че живеем на планета, която обикаля около звезда, обикаляща около в галактика, но как се е образувало всичко това? Тъй като нашата Вселена се променя твърде бавно, за да наблюдаваме еволюцията ѝ, учените създават много по-бързо движещи се компютърни симулации, за да помогнат да разберем. По-конкретно, представеното видео от колаборацията IllustrisTNG проследява газ от ранната Вселена (червено отместване 12) до днес (червено отместване 0). Когато симулацията започне, околният газ попада и се натрупва в област с относително силна гравитация. След няколко милиарда години добре оформен център се материализира от странен и удивителен космически танц. Газови петна, някои представляващи малки спътникови галактики, продължават да падат и да се поглъщат от въртящата се галактика, когато се достигне настоящата епоха и видеото свърши. За галактиката Млечен път обаче големите сливания може да не са приключили – последните доказателства сочат, че нашата голяма, спирална Галактика ще се сблъска и ще се слее с малко по-голямата спирална галактика Андромеда, през следващите няколко милиарда години.

Simulation: A Disk Galaxy Forms
Video Credit: TNG CollaborationMPCDFFAS Harvard U.; Music: World’s Sunrise (YouTube: Jimena Contreras)

https://apod.nasa.gov/apod/ap230531.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.