Наука

M27: мъглявината Гира (Астрономическа снимка на деня – APOD)

M27: мъглявината Гира (Астрономическа снимка на деня – APOD)

В това ли ще се превърне нашето Слънце? Напълно възможно. Първият намек за бъдещето на нашето Слънце е открит случайно през 1764 г. По това време Шарл Месие съставя списък с дифузни обекти, които не бива да бъдат бъркани с комети. Двадесет и седмият обект в списъка на Месие, сега известен като M27 или мъглявината Гира, е планетарна мъглявина и е една от най-ярките такива мъглявини на небето и видима с бинокъл към съзвездието Лисиче (Vulpecula). На светлината ѝ отнема около 1000 години, за да достигне до нас от M27. Тази светлина е представена тук в цветове, излъчвани от сяра (червено), водород (зелено) и кислород (синьо). Сега знаем, че след около 6 милиарда години нашето Слънце ще изхвърли външните си газове като планетарна мъглявина, подобна на M27, докато центърът ѝ ще се превръща в гореща звезда, излъчваща в рентгеновия диапазон – бяло джудже. Разбирането на физиката и значението на M27 обаче е далеч отвъд нивото на науката от 18-ти век. Дори днес много неща остават загадъчни за планетарните мъглявини, включително как се създават техните сложни форми.

M27: мъглявината Гира (Астрономическа снимка на деня – APOD)

M27: The Dumbbell Nebula
Image Credit & Copyright: Patrick A. Cosgrove

https://apod.nasa.gov/apod/ap230530.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.