Наука

Вихрите на Юпитер, заснети от Juno (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Вихрите на Юпитер, заснети от Juno (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Големите бури на Юпитер могат да бъдат много различни. На Земята огромните урагани и колосалните циклони се появяват предимно в региони с ниско атмосферно налягане, но на Юпитер най-големите бури са там, където атмосферното налягане е високо (т.нар. атнициклони). На Земята, големите бури могат да продължат седмици, но на Юпитер могат да продължат с години. На Земята, големите бури могат да бъдат с размерите на държава, но на Юпитер те могат да бъдат големи колкото планетата Земя. Известно е, че и на двете планети се наблюдават светкавици. Представеното изображение на облаците на Юпитер е съставено от кадри, заснети от роботизирания космически кораб Juno, докато се приближава към масивната планета, през август 2020 г. Наблизо се вижда въртящ се бял овал, докато множество по-малки облачни вихри се простират в далечината. На Юпитер светлите облаци обикновено са по-високи от тъмните. Въпреки различията им, изучаването на буреносните облаци на далечен Юпитер дава представа за бурите и други метеорологични модели на познатата Земя.

Вихрите на Юпитер, заснети от Juno (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Jupiter’s Swirls from Juno
Image Credit: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS; Processing & LicenseKevin M. Gill

https://apod.nasa.gov/apod/ap230523.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.