Наука

Бавноходка в Мос (Астрономическа снимка на деня – APOD)

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

Това извънземно ли е? Вероятно не, но от всички животни на Земята бавноходката може да е най-добрият кандидат. Това е така, защото е известно, че бавноходките могат да издържат десетилетия без храна или вода, да оцелеят при температури от почти абсолютната нула до значително над точката на кипене на водата, да оцелеят при натиск от почти нула до доста над този на океанското дъно и да оцелеят при директно излагане на опасни лъчения. Оцеляването в тези толкова широки граници на условия на живот на тези екстремофили е тествано през 2011 г. извън орбитална космическа совалка. Бавноходките са толкова издръжливи отчасти защото могат да поправят собствената си ДНК и да намалят съдържанието на вода в тялото си до няколко процента. Някои от тези миниатюрни водни мечки почти стават извънземни през 2011 г., когато са изстреляни към марсианския спътник Фобос, и отново през 2021 г., когато са изпратени към нашата собствена ни Луна на Земята, но първото изстрелване се проваля, а второто кацане се разбива. Бавноходките са по-често срещани от хората в по-голямата част от Земята. На снимката тук в подобрена електронна микроснимка, бавноходка с размер около един милиметър пълзи по мъха.

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

Tardigrade in Moss
Image Credit & Copyright: Nicole Ottawa & Oliver Meckes / Eye of Science / Science Source Images

https://apod.nasa.gov/apod/ap230521.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.