Наука

Галилеевата Европа (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Галилеевата Европа

Преминавайки през спътниковата система на Юпитер, в края на 90-те години на миналия век, космическата сонда “Галилео” заснема зашеметяващи гледки на Европа и открива доказателства, че ледената повърхност на този спътник вероятно крие дълбок, повсеместен океан. Данните от изображенията на Европа, заснети от Галилео са преработени в това изображение, което е с подобрена калибрация за да се създаде цветно изображение, приблизително това, което човешкото око би могло да види. Дългите, извити пукнатини на Европа загатват за течната вода под повърхността. Приливът, който огъва големия спътник, докато той се движи по елиптичната си орбита около Юпитер, осигурява енергията, която поддържа океана течен. Но по-примамлива е хипотезата, според която дори и при липса на слънчева светлина, този процес може също да осигури енергия за поддържане на живот, превръщайки Европа в едно от най-добрите места за търсене на живот извън Земята. Какъв вид живот може да вирее в дълбок, тъмен, подземен океан? Помислете за екстремната скарида, която живее на планетата Земя.

Галилеевата Европа

Galileo’s Europa
Image Credit: NASAJPL-CaltechSETI Institute, Cynthia Phillips, Marty Valenti

https://apod.nasa.gov/apod/ap230520.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.