Наука

Прах от Халеевата комета, прах от Марс и Млечният път (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Зърна от космически прах се разпръсват в нощното небе, в началото на май. Пометен, докато планетата Земя преминава през потоците от отломки, оставени от периодичната Халеева комета, този ежегоден метеорен поток е известен като Ета Акваридите. Тази година условията за наблюдение по време на максимума на Ета Акваридите не са били добри, поради яркото пълнолуние през май. Но ранните сутрешни часове по време на дъжда от прах от Халеевата комета през миналия май не са били осветени от лунна светлина. Това изображение е полученот от експозиции, записани между 28 април и 8 май през 2022 г. и в него са показани близо 90 метеора от Ета Акваридите, излизащи от радианта на потока във Водолей, над Сан Педро де Атакама, Чили. Централната област на Млечния път се извива отгоре в небето преди зазоряване в южното полукълбо. Слабата ивица от светлина, издигаща се от хоризонта, е зодиакална светлина, причинена от прах, разпръскващ слънчева светлина близо до равнината на еклиптиката на нашата Слънчева система. По протежение на еклиптиката, увлечени от зодиакалното сияние са ярките планети Венера, Юпитер, Марс и Сатурн. Наскоро бе установено, че самият Марс е вероятен източник на прах по еклиптиката, отговорен за създаването на зодиакална светлина.

Прах от Халеевата комета, прах от Марс и Млечният път (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Halley Dust, Mars Dust, and Milky Way
Image Credit & Copyright: Petr Horalek / Institute of Physics in Opava

https://apod.nasa.gov/apod/ap230512.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.