Наука

Прашни отломки около Фомалхаут (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Прашни отломки около Фомалхаут (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Фомалхаут е ярка звезда, разположена на 25 светлинни години пътуване от планетата Земя, в посока към съзвездието Южна риба. Астрономите за първи път забелязват повишеното инфрачервено излъчване на Фомалхаут през 80-те години. Оттогава досега космически и наземни телескопи са успели да идентифицират източника на инфрачервеното излъчване като диск от прашни отломки, което е доказателство за съществуването на планетарна система, обграждаща горещата, млада звезда. Но това рязко инфрачервено изображение от инструмента MIRI, на космическия телескоп Джеймс Уеб, разкрива подробности за диска от отломки около Фомалхаут, невиждани досега, включително голям облак прах във външния пръстен, който е възможно доказателство за сблъскващи се тела, и вътрешен прашен диск и пролука, вероятно оформени и поддържани от намиращи се в него, но невидими планети. Мащабната отсечка в астрономически единици (au) е показана долу вляво. Астрономическата единица е средното разстояние от Земята до Слънцето. Външният околозвезден прашен пръстен на Фомалхаут се намира на около два пъти по-голямо разстояние от Пояса на Кайпер в нашата Слънчева система от малки ледени тела и отломки отвъд орбитата на Нептун.

Прашни отломки около Фомалхаут (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Fomalhaut’s Dusty Debris Disk
Image Credit: NASAESACSAProcessing: András Gáspár (Univ. of Arizona), Alyssa Pagan (STScI), Science: A. Gáspár (Univ. of Arizona) et al.

https://apod.nasa.gov/apod/ap230511.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.