Наука

Сенките на Земята (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Сенките на Земята

Можете ли да откриете две земни сенки в днешното изображение? Малко е трудно. За да намерите първата сянка, обърнете внимание, че горната част на атмосферата изглежда розова, а долната част изглежда синя. Това е така, защото горната половина е изложена на пряка слънчева светлина, докато долната – не е. Лилавата област между тях е известна като пояса на Венера, въпреки че Венера може да се види само от другата страна на небето, близо до Слънцето. Синият цвят на долната част на атмосферата се дължи на това, че Земята блокира слънчевата светлина, създавайки земна сянка номер едно. А сега, къде е втората земна сянка? Погледнете Луната. Забелязвате ли нещо необичайно в долната ѝ лява част? Тази област изглежда необичайно тъмна, защото е в сянката на Земята, създавайки земна сянка номер две. За да бъдем точни, Луната е заснета по време на лунно затъмнение. Това внимателно преценено изображение е заснето в Сампиери, Сицилия, Италия, през юли 2018г.

Сенките на Земята

Сенките на Земята

Shadows of Earth
Image Credit & Copyright: Marcella Giulia Pace

https://apod.nasa.gov/apod/ap230509.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.