Наука

NGC 4372 и Dark Doodad (Астрономическа снимка на деня – APOD)

NGC 4372 и Dark Doodad

Възхитителната мъглявина Dark Doodad се носи през южното небе и е изкушаваща цел за наблюдение с бинокъл, в малкото съзвездие Муха. Прашният космически облак се вижда на фона на богати звездни полета точно на юг от мъглявината Въглищен чувал и Южния кръст. Заемайки около 3 градуса в центъра на това, заснето с телеобектив, зрително поле, Dark Doodad е прекъсната близо до южния си край (горе вдясно) от жълтеникавия кълбовиден звезден куп NGC 4372. Разбира се, NGC 4372 се движи в халото на нашата Галактика Млечен път, и се явява фонов обект на разстояние около 20 000 светлинни години и напълно случайно се вижда по нашия зрителен лъч към Dark Doodad. Добре дефинираният силует на мъглявината  принадлежи на молекулярния облак в Муха, но по-известният му псевдоним е измислен за първи път от астроизображението и писател Денис ди Чико през 1986 г., докато наблюдава Халеевата комета от австралийската пустош. Dark Doodad е на разстояние около 700 светлинни години и е дълга над 30 светлинни години.

NGC 4372 и Dark Doodad

NGC 4372 and the Dark Doodad
Image Credit & Copyright: Matias Tomasello

https://apod.nasa.gov/apod/ap230330.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.