Наука

Sh2-308: Звезден балон с формата на делфин (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Sh2-308: Звезден балон с формата на делфин

Коя звезда е създала този балон? Не е ярката звезда отдясно на балона. Освен това не е гигантски космически делфин. Това е била звездата в центъра на синята мъглявина, известна като мощна звезда от тип Волф-Райе. Звездите от този вид, като цяло, имат маса, която повече от 20 пъти по-голяма маса от нашето Слънце и изхвърлят бързи ветрове от частици, които могат да създадат емблематично изглеждащи мъглявини. В този случай полученият звезден мехур обхваща повече от 60 светлинни години, има възраст около 70 000 години и изглежда като глава на делфин. Означена като Sh2-308 и наречена мъглявината Делфинова глава, газовата топка се намира на разстояние около 5000 светлинни години и покрива такава част от небето, както пълната Луна – въпреки че мъглявината е много по-бледа. Близките червени облаци отляво на показаното изображение може да дължат блясъка и формата си на мощната светлина, излъчвана от същата звезда от тип Волф-Райе.

Sh2-308: Звезден балон с формата на делфин

Sh2-308: A Dolphin Shaped Star Bubble
Image Credit & Copyright: Aleix Roig (AstroCatInfo)

https://apod.nasa.gov/apod/ap230329.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.