Наука

Слънчев залез с няколко зелени лъча (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Слънчев залез с няколко зелени лъча

Да, но Вашата зелена светкавица може ли да направи това? Зеленият лъч при залез е рядко събитие, което много наблюдатели на Слънцето се гордеят, че са видели. Смятан някога за мит, сега се разбира, че зеленият лъч възниква, когато земната атмосфера действа едновременно като призма и леща. Различните атмосферни слоеве създават пречупване с променлива надморска височина, което взема светлина от върха на Слънцето и разпръсква цветовете му, създава две изображения и ги увеличава по правилния начин, за да се получи тънка ивица, която изглежда зелена точно преди да изчезне. На снимката обаче, залезът е още по-необичаен. От високопланинската междуамериканска обсерватория Серо Тололо в Чили в един ден от април месец, през миналата година, Слънцето е било заснето да залязва отвъд атмосфера с множество различни топлинни слоеве, които създават няколко фалшиви изображения на нашата звезда. Този път и от това място много от тези слоеве създават зеления лъч едновременно. Само секунди след като това събитие с множество зелени лъчи е било уловено от двама много изненадани астрофотографи, Слънцето залязва под облаците.

Слънчев залез с няколко зелени лъча

A Multiple Green Flash Sunset
Image Credit & Copyright: T. Slovinský & P. Horálek (IoP Opava); CTIONOIRLabNSFAURA

https://apod.nasa.gov/apod/ap230328.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.