Наука

Отиващата си комета ZTF (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Отиващата си комета ZTF (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Бившият любимец на северното небе – кометата C/2022E3 (ZTF) избледнява. По време на най-голямото си сближаване с нашата прекрасна планета, в началото на февруари, кометата ZTF е била само на 2,3 светлинни минути разстояние от нас. Тогава известен като “Зелената комета”, този посетител от отдалечения облак на Оорт, сега е на разстояние близо 13,3 светлинни минути. В това дълбоко изображение, съставено от кадри, заснети на 21 март, кометата все още има широка, белезникава прахова опашка и зеленикава кома. Недалеч в небето от ярката звезда на Орион – Ригел, кометата ZTF споделя зрителното поле със слаби прашни мъглявини и далечни фонови галактики. Заснетият с телеобектив кадър, е претъпкан със звезди от Млечния път от съзвездието Еридан. Гравитационното влияние на Юпитер върху орбитата на кометата, докато ZTF все още е пътувала към вътрешната Слънчевата система, може би е накарало тя да започне пътуване навън, без да се върне никога.

Отиващата си комета ZTF (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Outbound Comet ZTF
Image Credit & Copyright: Rolando Ligustri

https://apod.nasa.gov/apod/ap230324.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.