Наука

Спиралната галактика NGC 2841 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Спиралната галактика NGC 2841 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Отдалечена на разстояние само 46 милиона светлинни години, спирална галактика NGC 2841 може да се види в нощното небе на планетата Земя в северното съзвездие Голяма мечка. Това рязко изображение, центрирано върху прекрасния остров от Вселената, също улавя и звезди на преден план от Млечния път и по-отдалечени фонови галактики в рамките на едно и също телескопично зрително поле. Тук са показани яркото ядро на NGC 2841, заедно с нейния наклонен галактичен диск и бледите външни области. Ивици от прах, малки  региони на звездообразуване и млади звездни купове са част от неравномерните, плътно завити спирални ръкави на галактиката. За разлика от тази, много други спирали показват по-широки, широки ръкави с големи области на звездообразуване. NGC 2841 има диаметър от над 150 000 светлинни години, което я прави дори по-голяма от нашия Млечен път. Рентгеновите изображения показват, че екстремни изхвърляния на вещество от гигантски звезди и звездни експлозии създават струи горещ газ, простиращи се в ореол около нея.

Спиралната галактика NGC 2841 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Spiral Galaxy NGC 2841
Image Credit & CopyrightRoberto Marinoni

https://apod.nasa.gov/apod/ap230323.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.