Наука

Тъмни мъглявини и звездообразуване в Бик (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Тъмни мъглявини и звездообразуване в Бик (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Може ли прахът да бъде красив? Да, и също така може да бъде и полезен. Молекулярният облак в Бик съдържа няколко ярки звезди, но тъмният прах е този, който наистина привлича вниманието. Във всепроникващият прах има вълни и вълнички и той образува живописни прахови зайчета, но може би по-важното е, че маркира регионите, където междузвездният газ е достатъчно плътен, за да се свие гравитационно и да се образуват звезди. В центъра на изображението има тънък облак, осветен от съседни звезди, който е дом не само на една известна мъглявина, но и на много млада и масивна известна звезда. Както звездата, T Tauri така и Променливата мъглявина на Хинд, значително променят своята яркост, но не са непременно синхронизирани по време, което добавя към мистерията на този интригуващ регион. T Tauri и подобни звезди вече е установено, че са звезди, подобни на Слънцето, които са на възраст по-малко от няколко милиона години и така все още са в ранен етап на формиране. Представеното изображение обхваща видим размер около четири градуса, недалеч от звездния куп Плеяди, докато представеното поле от прах се намира на разстояние около 400 светлинни години от нас.

Тъмни мъглявини и звездообразуване в Бик (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Dark Nebulae and Star Formation in Taurus
Image Credit & Copyright: Vikas Chander

https://apod.nasa.gov/apod/ap230321.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.